Кефір та йогурт - кисломолочні продукти, виготовлені з натурального молока, шляхом додавання заквасок.
Кисломолочні продукти
Кисломолочні продукти - це доступна, смачна, поживна і легка їжа. А ще вона дуже різноманітна і дуже корисна.
Крім цього кисломолочні продукти корисні тим, хто намагається привести свою вагу до норми та бути в хорошій спортивній формі.
Розвантажувальні дієти на кефірі або йогурті вважаються одним з найбільш ефективних і безпечних способів боротьби з надмірною вагою.
Ці кисломолочні продукти покликані нормалізувати обмін речовин, поліпшити травлення і роботу кишечника, зміцнити імунітет, вивести з організму токсичні речовини.
А чим же відрізняється йогурт від кефіру? Який продукт корисніше?
І йогурт, і кефір є кисломолочними продуктами і виробляються з молока, шляхом додавання закваски і сквашування його під впливом мікроорганізмів, при заданих технологічних умовах.
Обидва продукти надають однаково корисний вплив на організм.
І кефір, і йогурт відрізняються унікальними лікувально - оздоровчими властивостями і застосовуються в лікувальних і профілактичних цілях.
Завдяки високому вмісту вітамінів і мікроелементів кефір і йогурт підвищують загальну опірність організму людини, і в значній мірі сприяють попередженню і лікуванню багатьох захворювань.
Натуральні кефіри і йогурти є джерелами багатьох корисних речовин, благотворно впливають на роботу травної системи і, коли вони включені до складу різних дієт, допомагають організму швидко і ефективно позбутися від шлаків і зайвих кілограмів.
Однак, при цьому, у кожного з напоїв є свої переваги.
Відмінності між йогуртами та кефірами
Так чим же відрізняється кефір від йогурту? Тільки лише різновидом мікроорганізмів, які використовуються для сквашування молока.
Щоб перетворити молоко в йогурт використовують закваски Іпровіт, яка містить суміш двох культур, болгарської палички і термофільного стрептокока.
А для приготування кефіру потрібна інша, більш складна закваска, що складається з симбіозу більше двадцяти різних компонентів (молочнокислі стрептококи і палички, різні дріжджі, оцтовокислі бактерії і ін.).
Є ще один нюанс: кефір можна готувати як зі знежиреного, так і з незбираного молока, а йогурт виробляють, переважно, зі знежиреного сировини.
В результаті і продукти виходять різні, кефір - більш складний продукт з невеликим вмістом білка, а в йогурті білка зазвичай більше, ніж в кефірі.
Кефір містить бактерії, здатні оселитися на стінках кишечника і сприяти відновленню його нормальної мікрофлори.
Бактерії з натурального йогурту цього зробити не в змозі, але вони прекрасно очищають кишечник від шкідливих мікроорганізмів.
Причому, йогурт справляється з цим завданням набагато краще кефіру.
Крім того, напої відрізняються один від одного за смаковими якостями.
Якщо кефір має яскраво виражений кислий присмак, то натуральний йогурт має легкий нейтральним смаком.
В кефірі неприпустимі харчові добавки, а в йогурт часто додають різноманітні фруктові наповнювачі.
Для схуднення або розвантажувальних днів можна вибирати і кефір, і йогурт, але йогурт повинен бути тільки натуральним, без цукру і інших добавок.
Технологія виробництва кефіру і йогурту
Технології приготування і кефіру і йогурту схожі - обидва ці продукту отримують в результаті взаємодії молока зі спеціальною закваскою.
Ось тільки склад закваски для напоїв абсолютно різний.
Йогурт виходить після бродіння молока і чистих молочнокислих бактерій, а кефір на основі бродіння складнішою грибкової кефірної закваски.
Технологія приготування обох продуктів включає такі операції, як: очищення і нормалізація молока по жиру; диспергування і гомогенізація молочної суміші; пастеризація і охолодження до температури сквашування; внесення закваски і сквашування; охолодження до 10 - 12 ° С і дозрівання протягом 9 - 24 годин; охолодження до 4 - 6 ° С, розлив і фасування.
При промисловому приготуванні кефіру і йогурту використовують схожу за призначенням і конструкції виробниче обладнання для харчової промисловості.
У стандартний комплект технологічного обладнання цеху з виробництва кисломолочних продуктів входять установки для приймання молочної сировини і його обліку; ємності для зберігання сировини і готової продукції, сквашування і дозрівання виробничих напівфабрикатів; теплообмінне обладнання; установки для змішування і диспергування сировинних компонентів; різні харчові насоси; обладнання для гомогенізації і пастеризації; установки для фасування йогуртів і кефірів в споживчу упаковку.
Готові кефіри і йогурти зберігають у спеціальних холодильних камерах, інакше продукція може зіпсуватися до того, як потрапить до споживача.
Що ж вибрати - кефір чи йогурт?
На питання "Що корисніше - кефір або йогурт?" однозначної відповіді немає! Обидва продукти корисні, і тільки Вам вирішувати: чому віддати перевагу.
Однак, з огляду на той факт, що справжній "живий" йогурт в наш час велика рідкість, а в магазинах продаються, в основному, стерилізовані і ароматизовані молочні продукти тривалого терміну зберігання, можна припустити, що простий кефір, ймовірно, корисніше.
Роблячи вибір, потрібно пам'ятати про необхідність різноманітності в харчуванні.
Кисломолочні продукти на основі різних заквасок роблять різний вплив на мікрофлору кишечника. Це означає, що для здоров'я корисніше поєднувати різні продукти: йогурт, кефір, ряжанку, кумис, айран, тан і ін.
Вживайте, на здоров'я, ті молочні продукти, які Вам подобаються і не викликають дискомфорту, і отримуйте не тільки величезне задоволення, але і суттєву користь для організму.
Закваски "Іпровіт" для приготування домашніх кисломолочних продуктів можна замовити на нашому сайті або за телефонами:
(063) 313 71 55
(050) 160 77 79
(067) 239 85 15
(044) 451 42 16