Чим відрізняються кефір та йогурт?

11.02.2019

Чим відрізняються кефір та йогурт?

Кефір та йогурт - кисломолочні продукти, виготовлені з натурального молока, шляхом додавання заквасок.

Кисломолочні продукти

Кисломолочні продукти - це доступна, смачна, поживна і легка їжа. А ще вона дуже різноманітна і дуже корисна.

Крім цього кисломолочні продукти корисні тим, хто намагається привести свою вагу до норми та бути в хорошій спортивній формі.

Розвантажувальні дієти на кефірі або йогурті вважаються одним з найбільш ефективних і безпечних способів боротьби з надмірною вагою.

Ці кисломолочні продукти покликані нормалізувати обмін речовин, поліпшити травлення і роботу кишечника, зміцнити імунітет, вивести з організму токсичні речовини.

А чим же відрізняється йогурт від кефіру? Який продукт корисніше?

Подібність кефіру і йогурту

І йогурт, і кефір є кисломолочними продуктами і виробляються з молока, шляхом додавання закваски і сквашування його під впливом мікроорганізмів, при заданих технологічних умовах.

Обидва продукти надають однаково корисний вплив на організм.

І кефір, і йогурт відрізняються унікальними лікувально - оздоровчими властивостями і застосовуються в лікувальних і профілактичних цілях.

Завдяки високому вмісту вітамінів і мікроелементів кефір і йогурт підвищують загальну опірність організму людини, і в значній мірі сприяють попередженню і лікуванню багатьох захворювань.

Натуральні кефіри і йогурти є джерелами багатьох корисних речовин, благотворно впливають на роботу травної системи і, коли вони включені до складу різних дієт, допомагають організму швидко і ефективно позбутися від шлаків і зайвих кілограмів.

Однак, при цьому, у кожного з напоїв є свої переваги.

Відмінності між йогуртами та кефірами

Так чим же відрізняється кефір від йогурту? Тільки лише різновидом мікроорганізмів, які використовуються для сквашування молока.

Щоб перетворити молоко в йогурт використовують закваски Іпровіт, яка містить суміш двох культур, болгарської палички і термофільного стрептокока.

А для приготування кефіру потрібна інша, більш складна закваска, що складається з симбіозу більше двадцяти різних компонентів (молочнокислі стрептококи і палички, різні дріжджі, оцтовокислі бактерії і ін.).

Є ще один нюанс: кефір можна готувати як зі знежиреного, так і з незбираного молока, а йогурт виробляють, переважно, зі знежиреного сировини.

В результаті і продукти виходять різні, кефір - більш складний продукт з невеликим вмістом білка, а в йогурті білка зазвичай більше, ніж в кефірі.

Кефір містить бактерії, здатні оселитися на стінках кишечника і сприяти відновленню його нормальної мікрофлори.

Бактерії з натурального йогурту цього зробити не в змозі, але вони прекрасно очищають кишечник від шкідливих мікроорганізмів.

Причому, йогурт справляється з цим завданням набагато краще кефіру.

Крім того, напої відрізняються один від одного за смаковими якостями.

Якщо кефір має яскраво виражений кислий присмак, то натуральний йогурт має легкий нейтральним смаком.

В кефірі неприпустимі харчові добавки, а в йогурт часто додають різноманітні фруктові наповнювачі.

Для схуднення або розвантажувальних днів можна вибирати і кефір, і йогурт, але йогурт повинен бути тільки натуральним, без цукру і інших добавок.

Технологія виробництва кефіру і йогурту

Технології приготування і кефіру і йогурту схожі - обидва ці продукту отримують в результаті взаємодії молока зі спеціальною закваскою.

Ось тільки склад закваски для напоїв абсолютно різний.

Йогурт виходить після бродіння молока і чистих молочнокислих бактерій, а кефір на основі бродіння складнішою грибкової кефірної закваски.

Технологія приготування обох продуктів включає такі операції, як: очищення і нормалізація молока по жиру; диспергування і гомогенізація молочної суміші; пастеризація і охолодження до температури сквашування; внесення закваски і сквашування; охолодження до 10 - 12 ° С і дозрівання протягом 9 - 24 годин; охолодження до 4 - 6 ° С, розлив і фасування.

При промисловому приготуванні кефіру і йогурту використовують схожу за призначенням і конструкції виробниче обладнання для харчової промисловості.

У стандартний комплект технологічного обладнання цеху з виробництва кисломолочних продуктів входять установки для приймання молочної сировини і його обліку; ємності для зберігання сировини і готової продукції, сквашування і дозрівання виробничих напівфабрикатів; теплообмінне обладнання; установки для змішування і диспергування сировинних компонентів; різні харчові насоси; обладнання для гомогенізації і пастеризації; установки для фасування йогуртів і кефірів в споживчу упаковку.

Готові кефіри і йогурти зберігають у спеціальних холодильних камерах, інакше продукція може зіпсуватися до того, як потрапить до споживача.

Що ж вибрати - кефір чи йогурт?

На питання "Що корисніше - кефір або йогурт?" однозначної відповіді немає! Обидва продукти корисні, і тільки Вам вирішувати: чому віддати перевагу.

Однак, з огляду на той факт, що справжній "живий" йогурт в наш час велика рідкість, а в магазинах продаються, в основному, стерилізовані і ароматизовані молочні продукти тривалого терміну зберігання, можна припустити, що простий кефір, ймовірно, корисніше.

Роблячи вибір, потрібно пам'ятати про необхідність різноманітності в харчуванні.

Кисломолочні продукти на основі різних заквасок роблять різний вплив на мікрофлору кишечника. Це означає, що для здоров'я корисніше поєднувати різні продукти: йогурт, кефір, ряжанку, кумис, айран, тан і ін.

Вживайте, на здоров'я, ті молочні продукти, які Вам подобаються і не викликають дискомфорту, і отримуйте не тільки величезне задоволення, але і суттєву користь для організму.

Закваски "Іпровіт" для приготування домашніх кисломолочних продуктів можна замовити на нашому сайті або за телефонами:

(063) 313 71 55

(050) 160 77 79

(067) 239 85 15

(044) 451 42 16

Рубрики блога Ипровит

NWM5ODEyN