Міфи про корисність і шкідливість молока

31.01.2019

Міфи про корисність і шкідливість молока

1. Молоко можна пити тільки дітям

Це міф. Часто можна чути від людей, що в організмі дорослої людини цей продукт не засвоюється, тому що в ньому присутні одночасно білки, жири і вуглеводи. Неправда. Всі поживні речовини збалансовані в молоці в оптимальному співвідношенні і легкозасвоюваному вигляді. І те, що білок казеїн з віком перестає перетравлюватися, теж не є правдою. Виняток становлять люди з несприйняттям лактози або молочного вітаміну А. Так що від молока варто відмовлятися тільки, якщо у вас від нього трапляється здуття живота, виникають висип і свербіж. За статистикою всього 15% людей мають таку особливість організму. При цьому вони спокійно можуть вживати кисломолочні продукти.

2. Молоко призводить до кальцинозу (відкладенню солей кальцію)

Недолік кальцію в організмі викликає ламкість кісток, нігтів, випадання волосся, руйнування зубів, хвороби серця. Однак у великій кількості кальцій теж небезпечний. Він не засвоюється, а «цементує» клітини м'яких тканин, замість того щоб працювати на зміцнення кісток або зубів. Людина отримує нееластичні м'язи і слабкі ламкі кістки. Однак кальциноз може статися тільки при дуже активному щоденному вживанні молока і тільки якщо на цю хворобу є певна схильність.

3. Молоко на ніч допомагає швидше заснути

У складі молока є амінокислоти триптофану і фенілаланіну, які мають седативну дію і допомагають заспокоїти нерви. Так що народний рецепт щодо склянки теплого молока проти безсоння має наукове підгрунтя.

4. Щоб схуднути, треба пити знежирене молоко

Прийнято вважати, що випиваючи склянку знежиреного молока, людина отримує необхідну кількість вітаміну D, кальцію, білка, але при цьому не перегодовувати організм зайвими жирами. Однак дослідження довели, що молоко з низьким вмістом жиру підвищує ризик ожиріння на 57%. Це пояснюється тим, що ошуканий організм в результаті забирає більше калорій з інших продуктів протягом дня.

5. Молоко необхідно працюючим на шкідливому виробництві
На відміну від попередніх міфів цей створений шанувальниками молока, але теж далекий від реальності. Сучасні фахівці вважають, що для виведення з організму шкідливих речовин потрібно всього лише пити якомога більше рідини. А який саме - не так вже й важливо.
Як бачите, тим, хто не страждає несприйняттям молочного цукру, не варто відмовлятися від молока. Адже, уникаючи його, ви позбавляєте свій організм багатьох корисних речовин.
Цей продукт - постачальник кальцію і фосфору, без яких неможливо зберегти міцними кістки і зуби. Крім того, молоко сприяє синтезу вітамінів групи В (борються зі стресами, знімають втому, усувають депресію, позбавляють від лупи і прищів) і багата на вітамін А (необхідний для зору і здоров'я шкіри), вітаміном D (потрібний для засвоєння кальцію і фосфору і підтримки в хорошому стані кісток) і фолієвою кислотою (найважливіший вітамін для вагітних і тих, хто хоче мати здоровий колір обличчя і підтримувати м'язи в тонусі).

6. Молоко викликає захворювання серця
Вчені з Нової Зеландії передбачали, що один з білків, що містяться в молоці, негативно впливає на стінки артерій. Але підтверджень ця гіпотеза не отримала. Вітчизняні медики, навпаки, вважають, що людям, які мають захворювання серця і судин, варто частіше включати в свій раціон молочні продукти. Молоко багате калієм, а цей мікроелемент зміцнює стінки судин і покращує роботу серця.

7. «Найкраще пити парне молоко»
Свіже молоко - відразу від корови, запашне і тепле - дійсно корисно. Воно володіє антибактеріальними властивостями, але тільки протягом перших двох годин після доїння. Не встиг випити - краще не ризикувати. У молоці починають розмножуватися бактерії, що потрапляють туди при контакті з навколишнім середовищем. На сучасних фермах і виробництвах намагаються не допустити контакту молока навіть з повітрям. Герметичні труби і контейнери швидко доставляють молоко на завод. Весь процес обробки намагаються укласти в ці дві години.

8. Пастеризоване молоко вічне і марне 
Пастеризація - це одноразове нагрівання речовини до 60°C протягом 60 хвилин або при температурі 70-80°C протягом 30 хвилин. Робиться це, щоб знезаразити продукти і продовжити термін їх зберігання. Білок і кальцій з молока нікуди не діваються. Гинуть вегетативні форми шкідливих мікроорганізмів, проте суперечки залишаються в життєздатному стані і при виникненні сприятливих умов починають інтенсивно розвиватися. Тому пастеризоване молоко зберігати потрібно в холодильнику і не дуже довго.
Молоко ще буває стерилізоване. Його витримують при температурі вище 100°С протягом 20-30 хвилин. При цьому знищуються всі мікроорганізми, включаючи бактерії і їх спори. Молочні білки теплова обробка дійсно змінює, але тільки їх функціональні властивості. Живильні ж якості зовсім не погіршуються, і зберігається таке молоко значно довше.

Закваски "Іпровіт" для приготування домашніх кисломолочних продуктів можна замовити на нашому сайті або за телефонами:

(063) 313 71 55

(050) 160 77 79

(067) 239 85 15

(044) 451 42 16

Рубрики блога Ипровит

NGE3M