Топ-5 фактів про корисність кисломолочних продуктів для дітей

25.03.2019

Топ-5 фактів про корисність кисломолочних продуктів для дітей

Всі ми чули про те, що кисломолочні продукти корисні для зростаючого дитячого організму. Але чому це так відбувається? Спробуємо розібратися.

Факт 1: Кисломолочні продукти беруть участь у формуванні позитивної флори кишечника малюка, сприяють поліпшенню травлення

У дитини, яка знаходиться в животику у мами, кишечник стерильний, але відразу ж після народження він швидко заселяється різними бактеріями. При цьому найважливішим фактором, який впливає на формування і майбутній склад кишкової мікрофлори, є годування дитини. Так, якщо у малюків на грудному вигодовуванні частка позитивної флори складає 80-90% від загальної мікрофлори кишечника, то у діток на штучному вигодовуванні цей відсоток істотно менше. Поповнювати запаси корисних біфідобактерій в організмі допомагає регулярне вживання свіжих кисломолочних продуктів.

Факт 2: Кальцій, що міститься в кисломолочних продуктах, допомагає нормально розвиватися кістковій тканині дитини

Молоко і кисломолочні продукти повинні бути присутніми в раціоні дітей ще й тому, що вони є лідерами за змістом кальцію - мікроелемента, що грає ключову роль у формуванні сильних і здорових кісток і зубів. Кальцій також регулює м'язові скорочення, відповідає за стабільну роботу серцево-судинної, а також нервової системи. Зрозуміло, кальцій є і в багатьох інших продуктах харчування, але саме в сирі, йогурті і кефірі він міститься в найбільш зручній для засвоєння формі.

Факт 3: Вживання кисломолочних продуктів зміцнює імунітет дітей

Позитивні мікроорганізми в достатній кількості потрібні організму малюка не тільки для нормальної роботи ШКТ, а й для формування міцної імунної системи. Про це свідчать проведені дослідження.

Так, у більшості обстежуваних в ході дослідження малюків з ослабленою імунною системою спостерігався дефіцит лактобактерій і біфідобактерій в організмі. Разом з тим у них було виділено кілька поганих бактерій, в тому числі патогенний стафілокок, клебсієла і гриби Кандіда. Протягом 45 днів малюки вживали йогурти із заквасок, після чого були проведені повторні дослідження. Вони показали, що у більшості діток зменшилася кількість золотистого стафілокока і патогенної кишкової палички. У 94% дітей збільшилася кількість біфідо-і лактобактерій до показників норми. Крім того, у всіх малюків після прийому йогурту із заквасок зменшилася кількість грибів Кандида і покращився кишковий імунітет.

Факт 4: Кисломолочні продукти - багате джерело вітамінів

Молоко і кисломолочні продукти в значній кількості містять вітаміни А, Е і групи В. Крім того, сьогодні деякі виробники збагачують свою продукцію вітаміном D - він необхідний для нормального фосфорно-кальцієвого обміну, порушення якого призводить до такого захворювання, як рахіт.

Клінічна картина рахіту включає кісткові деформації, пізнє прорізування зубів і проблеми з емаллю, затримку розвитку моторики та ін. Зазвичай цей важливий для малюків вітамін виробляється в організмі під впливом сонця. Але так як самим маленьким діткам сонячні ванни протипоказані, для них найкращим джерелом вітаміну D є збагачені їм кисломолочні продукти.

Факт 5: Молочний білок - самий легкозасвоюваний

Відомо, що білок потрібен для нормального росту і розвитку м'язової тканини людини. Дитячому організму він просто необхідний. Отримувати його в достатній кількості дітки можуть, регулярно вживаючи молоко і молочні продукти: білки, що містяться в них, засвоюються організмом майже на 100%.

Рубрики блога Іпровіт

NjJmY