Є кілька причин, через які закваска може не спрацювати:
✔ Неправильна температура молока – оптимально, щоб молочна суміш мала температуру ± 2 градуси від рекомендованої протягом усього періоду сквашування.
✔ Неправильний час сквашування – слід врахувати, що при використанні деяких йогуртниць може пройти чимало часу, доки молоко нагріється до температури сквашування, коли закваска починає працювати. Отже, цей час слід додати до рекомендованого часу приготування.
✔ Внесення закваски в занадто гаряче молоко або розчинення закваски дуже гарячою водою – висока температура (вище +42 градусів) може пошкодити бактеріям, що входять до складу закваски.
✔ Ви використовуєте неякісне молоко - іноді на різних етапах збору, обробки та фасування молока до нього додають речовини, що запобігають скисанню молока. Ці речовини здатні порушити процес сквашування.
Імовірність того, що причиною невдачі є якість закваски, дуже низька.
На виробництві старанно перевіряють кожну партію на активність бактерій.
Перед розфасовуванням бактеріальний концентрат ретельно перемішують, що гарантує рівномірність активності від флакона до флакона.
У випадку, якщо вся партія виявиться бракованою, таку партію негайно знімають із виробництва до того, як закваска з'явиться у продажу.
Навіть за значних порушень температури зберігання та транспортування закваска зберігає достатню активність для виробництва якісного кисломолочного продукту.