Дисбактеріоз – профілактика та лікування

 

  Відомо, що в кожному місці нашого тіла, де живуть мікроорганізми (ніс, горло, кишківник), присутня не одна бактерія, а певна, часто дуже індивідуальна, комбінація їх видів. Так, в кишківнику завжди присутні і кишкові палички, і молочнокислі бактерії, і біфідобактерії, і ще пара десятків менш відомих, проте не менш важливих, мікроорганізмів.

 Певна комбінація мікроорганізмів називається мікрофлорою, нормальний (оптимальний) кількісний та якісний склад мікрофлори називається еубіозом.

  Мікрофлора кишківника має ряд різноманітних функцій, а саме:

- бере участь в процесах синтезу вітамінів – фолієвої та нікотинової кислот, вітаміну К та вітамінів групи В;

- допомогає синтезувати амінокислоти і сприяє обміну інших кислот;

- забезпечує нормальний газообмін в кишківнику;

- сприяє відновленню клітин слизової оболонки кишківника;

- стимулює роботу лімфоїдних клітин кишківника;

- підвищує активність ферментів кишківника.

 Будь які зміни нормального для даного організму складу мікрофлори називається дисбактеріозом. Іншими словами дисбактеріоз – це порушення складу та властивостей мікрофлори.

 Профілактика дисбактеріозу включає в себе раціональне харчування (передусім, достатнє вживання кисломолочних продуктів, багатих корисними бактеріями), прийом пробіотиків (препаратів, що містять концентрований склад корисної мікрофлори кишечника), здоровий спосіб життя, своєчасне звернення до гастроентеролога при перших симптомах дисбактеріозу, відновлення мікрофлори кишечника після прийому антибіотиків та протизапальних лікарських препаратів.

  Лікування дисбактеріозу проводиться за кількома напрямками.

 По-перше необхідна і точна діагностика, і усунення першопричини хвороби, або це надмірний прийом антибіотиків, отруєння або інфекційне захворювання.

 Після усунення причини лікування проводиться спеціальними препаратами, серед яких важливе місце займають пребіотики та пробіотики, що містять ті бактерії, яких не вистачає (вважається, що в разі успішного лікування ці бактерії приживаються і розмножуються до необхідного рівня).

 Державне дослідне підприємство Інституту продовольчих ресурсів НААН України виробляє бактеріальні закваски, вживання яких в чистому вигляді без сквашування (як пробіотик) сприяє профілактиці дисбактеріозу, стимулює відновлення мікрофлори кишківника в період антибіотикотерапії, а також є ефективним засобом у лікуванні захворювань травної системи та алергій. Для максимального ефекту бажано поєднувати прийом закваски без сквашування із вживанням кисломолочних продуктів, що приготовлені в домашніх умовах.

  Найкращими для вживання без сквашування є наступні закваски:

- «ІПРОВІТ – СИМБІЛАКТ-М»

- «ІПРОВІТ – ЙОГУРТ З АЦИДОФІЛЬНОЮ ПАЛИЧКОЮ»

- «ІПРОВІТ – БІФІДОЛАКТ»

                          

 

NWQ2O