Харчові добавки в кисломолочних продуктах

 

   Для кисломолочних продуктів в сучасній харчовій промисловості викорисовуються різноманітні харчові добавки.

 

  Антиокисники (антиоксиданти, інгібітори окиснення) — речовини, що сповільнюють процеси окиснення харчових продуктів, захищаючи таким чином жири і жировмісні продукти від згіркнення, зберігаючи фрукти, овочі і продукти їх переробки від потемніння, сповільнюючи ферментативне окиснення (Е300 - Е399).

 

  Вологоутримуючі агенти — гігроскопічні речовини, які регулюють активність води (aw) в харчових продуктах та зберігають їх таким чином від висихання і небажаних змін структури та текстури (Е450, Е1520).

 

  Гелеутворювачі для желеподібних продуктів на молочній і вершковій основі (желеутворювачі, желюючі речовини) — це речовини, здатні за певних умов утворювати гелі, їх використовують в кисломолочних продуктах, що піддаються пастеризації. (Е405, Е407).

 

  Загущувачі — це речовини, які збільшують в'язкість харчових продуктів, загущуючи їх. Загущувачі покращують і зберігають структуру харчового продукту, дозволяють отримувати продукти з необхідною консистенцією, яке позитивно впливає на смак готового продукту (Е415, Е440, Е410, Е1410, Е1412, Е1413, Е1414).

 

  Консерванти — речовини, що пригнічують розвиток небажаних  мікроорганізмів (Е200, Е300).

 

  Барвники — речовини, що відновлюють природне забарвлення, втрачене в процесі обробки та зберігання, підвищують інтенсивність природного забарвлення, забарвлюють безбарвні продукти (Е102, Е110, Е120, Е124).

 

   Регулятори кислотності — речовини, що встановлюють і підтримують в харчовому продукті певне значення рН (Е333, Е339, Е340, Е341).

 

  Підсилювачі (модифікатори) смаку та аромату підсилюють (змінюють) сприйняття смаку і аромату шляхом стимулювання закінчень смакових нервів (Е311).

 

   Емульгатори — речовини, дозволяють отримувати або полегшувати одержання емульсій, а також їх стабілізувати (Е433, Е434,Е435,Е436, Е457).

 

   Наповнювачі — це інертні речовини, що застосовуються у виробництві низькокалорійних продуктів (Е500).

 

   Державне дослідне підприємство Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України пропонує бактеріальні закваски для приготування кисломолочних продуктів в домашніх умовах. Закваски ТМ «Іпровіт» в своєму складі містять лише молочнокислі та біфідобактерії без жодних хімічносинтезованих харчових добавок. Таким чином, за допомогою заквасок Іпровіттм Ви отримуєте живий натуральний кисломолочний продукт без зайвих домішок.

 

    Іпровіт – смакує по-особливому!

 

NDFjN